Ce inseamna LGBTQ+
S-ar putea să-ți placă și...
Cat dureaza slujba de cununie
16 aprilie 2025
Cat dureaza un tratament endodontic
16 aprilie 2025
Ce se intampla daca iei proteine si nu faci sala
16 aprilie 2025
Ce se intampla daca stai prea mult cu vopseaua in cap
16 aprilie 2025
Reguli de numarare a sunetelor
16 aprilie 2025
Cat dureaza avortul spontan
16 aprilie 2025
Cat dureaza relatia cu un narcisist
16 aprilie 2025
Ce inseamna egoul unei persoane
16 aprilie 2025
Ce se intampla daca iti tai artera femurala
16 aprilie 2025
Uncategorized
Ce este LGBTQ+?
LGBTQ+ este un acronim care include termeni ce descriu identitati de gen si orientari sexuale diverse. Initialele L, G, B, T si Q vin de la Lesbian (lesbiana), Gay (gay), Bisexual (bisexual), Transgender (transgen) si Queer (o termen umbrela pentru identitati sexuale si de gen care nu sunt strict heterosexuale sau cisgen). Plusul (+) adauga alte identitati care nu sunt cuprinse initial in acronim. Comunitatea LGBTQ+ a fost recunoscuta formal la nivel global prin organisme precum Organizatia Natiunilor Unite, care promoveaza drepturile omului in toate formele sale.
Pe parcursul decadelor, termenul LGBTQ+ a evoluat semnificativ. In anii ’90, termenul LGBT a fost cel mai utilizat, dar pe masura ce intelegerea si recunoasterea diversitatii identitatilor de gen si orientare sexuala au crescut, s-au adaugat mai multe litere si simboluri pentru a reflecta mai bine aceasta diversitate. Acest acronim nu este doar un set de litere; este o reprezentare a unei miscari pentru egalitate si recunoastere.
L – Lesbiene
Lesbienele sunt femei care se identifica ca fiind atrase romantic sau sexual de alte femei. Aceasta identitate este una dintre cele mai cunoscute si recunoscute in cadrul comunitatii LGBTQ+. In ultimii ani, studiile au aratat ca lesbienele se confrunta cu probleme unice, precum discriminarea la locul de munca si lipsa de reprezentare in mass-media.
Un raport publicat de ILGA-Europe, o organizatie care lupta pentru egalitatea persoanelor LGBT la nivel european, arata ca 70% dintre lesbiene au raportat experiente de discriminare bazate pe orientarea sexuala. Aceste statistici subliniaza necesitatea unei mai bune intelegeri si acceptari a comunitatii lesbiene.
Aspecte importante de luat in considerare pentru comunitatea lesbiana:
G – Gay
Gay este un termen care se refera in mod frecvent la barbati care sunt atrasi de alti barbati, desi termenul poate fi utilizat si pentru a descrie persoane atrase de acelasi sex in general. Comunitatea gay are o istorie bogata, fiind una dintre cele mai vizibile si active parti ale miscarii LGBTQ+.
Potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center in 2020, aproximativ 5% dintre adultii din SUA se identifica ca fiind gay sau lesbiene. Acest procent reflecta o crestere a acceptarii si vizibilitatii in ultimele decenii, dar si o continua lupta pentru egalitate.
Provocari si realizari ale comunitatii gay:
B – Bisexuali
Bisexualitatea se refera la atractia romantica sau sexuala fata de mai mult de un gen. Cei care se identifica ca fiind bisexuali sunt adesea neintelesi sau invalidati, atat de comunitatea heterosexuala, cat si de cea LGBTQ+. Sondaje realizate de institutii precum Institutul Williams arata ca bisexuali reprezinta cea mai mare parte a comunitatii LGBTQ+, dar sunt de asemenea cei mai invizibili din punct de vedere social.
Un raport din 2017 arata ca 40% dintre bisexuali au suferit discriminare pe baza orientarii lor sexuale, un procent mai mare decat cel intalnit in randul gay-urilor sau lesbienelor. Aceasta cifra subliniaza importanta recunoasterii si sustinerii comunitatii bisexuale.
Probleme si perspective pentru comunitatea bisexuala:
T – Transgender
Persoanele transgender sunt cele ale caror identitati de gen nu se aliniaza cu sexul atribuit la nastere. Aceasta categorie include persoane care isi fac tranzitia de la un gen la altul, fie prin interventii medicale, fie prin schimbari sociale si de stil. Conform raportului publicat de Fundatia pentru Drepturile Omului, aproximativ 1,4 milioane de americani se identifica ca fiind transgender.
Comunitatea transgender a fost supusa unei discriminari semnificative, dar si-a castigat vizibilitate si acceptare in ultimii ani. Cu toate acestea, in multe tari, persoanele transgender continua sa fie vulnerabile la violenta si discriminare legala.
Aspecte esentiale in viata persoanelor transgender:
Q – Queer
Termenul Queer este un adjectiv utilizat pentru a descrie orientari sexuale si identitati de gen care nu sunt strict heterosexuale sau cisgen. Termenul a fost recuperat de la a fi un derogatoriu la a fi un simbol al mandriei si al diversitatii. Potrivit unui raport publicat de Gallup in 2021, aproximativ 7% dintre tinerii din Statele Unite se identifica ca fiind queer.
Cei care se identifica ca fiind queer pot alege acest termen deoarece nu doresc sa se incadreze intr-o eticheta fixa. De asemenea, termenul queer este folosit adesea in cercetarea academica pentru a explora subiecte legate de sexualitate si gen dintr-o perspectiva mai ampla.
Considerente pentru persoanele care se identifica ca fiind queer:
Plusul (+) si alte identitati
Plusul (+) din LGBTQ+ este esential pentru a recunoaste si a include o gama larga de identitati de gen si orientari sexuale care nu sunt cuprinse in mod explicit in acronimul principal. Acest simbol este o recunoastere a faptului ca identitatea umana este variata si nu poate fi complet definita intr-un set fix de termeni.
Includerea plusului este cruciala pentru recunoasterea persoanelor care se identifica cu termeni precum asexual, pansexual, non-binar, genderqueer si multe altele. Aceste identitati sunt adesea in afara radarului public, dar sunt foarte reale si importante pentru cei care le traiesc.
Identitati incluse in plusul (+):
Comunitatea LGBTQ+ este diversa si complexa. Intelegerea si recunoasterea acestei diversitati sunt esentiale pentru a promova egalitatea si drepturile omului pentru toate persoanele, indiferent de identitatea lor de gen sau orientarea sexuala. Organizații precum Amnesty International și Human Rights Campaign lucrează constant pentru a asigura că aceste drepturi sunt protejate și promovate la nivel global.