Cistita: cauze, simptome și remedii eficiente
S-ar putea să-ți placă și...
Ce inseamna somn REM
1 aprilie 2025
Cum se pregătesc importatorii pentru cerințele CBAM din 2026
30 decembrie 2024
10 condimente perfecte pentru drobul de pui
19 noiembrie 2024
Cum să devii electrician: Ghid complet pentru începători
1 noiembrie 2024
10 carti despre neurostiinta pe care trebuie sa le citesti
25 octombrie 2024
Ce este neurostiinta
25 octombrie 2024
Ce este geamul tripan utilizat pe profile din aluminiu?
25 octombrie 2024
Ce este ADHD?
23 octombrie 2024
10 simptome de AHDH la adulti
23 octombrie 2024
Care este cel mai bun ceai pentru sanatatea inimii
18 octombrie 2024
Creierul si inteligenta emotionala
15 octombrie 2024
Ce inseamna vindecare emotionala?
15 octombrie 2024
Ce inseamna echilibru emotional
15 octombrie 2024
Ce este retardul mintal
12 octombrie 2024
Cum sa aflu varsta mea mentala
11 octombrie 2024
Ce stimuleaza hormonii gericirii
8 octombrie 2024
Ce se intampla cu hormonii in timpul menstruatiei
8 octombrie 2024
La ce ajuta un sampon cu usturoi
8 octombrie 2024
Ce sunt hormonii estrogeni?
7 octombrie 2024
Care sunt hormonii de stres si ce efecte au asupra organismului?
7 octombrie 2024
Cum sa previi aparitia de usturime in zona intima
4 octombrie 2024
In ce situatii poti simti usturime la urinare
4 octombrie 2024
In ce situatii poate aparea o usturime in zona genitala
4 octombrie 2024
Ce beneficii pentru sanatate are ceapa
3 octombrie 2024
Ce este testul Praga si cine il poate face
2 octombrie 2024
Efectele drogurilor asupra adolescentilor
1 octombrie 2024
Cele mai importante sfaturi pentru ingrijirea tatuajului
26 septembrie 2024
Sfaturi utile pentru ingrijirea barbii
26 septembrie 2024
Sănătate
Una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale tractului urinar este cistita. Ea poate afecta atât femeile, cât și bărbații și este important să cunoști ce este, de ce apare, ce simptome are, cum poate fi tratată și alte informații de acest tip.
Ce este cistita și de ce este importantă
Cistita este o inflamație a vezicii urinare, care poate crea disconfort și durere, deoarece dă senzații de arsuri la urinare, dureri abdominale și alte simptome nedorite. Totodată, scade nivelul calității vieții, deoarece poate perturba modul în care îți desfășori activitățile zilnice, poate duce la stres, dar și la anxietate.
Este important să cunoști simptomele acestei afecțiuni și să o tratezi la timp, deoarece altfel poate duce la complicații și poate fi mai dificil de tratat.
Cauze comune ale cistitei: Ce declanșează această afecțiune
Orice afecțiune este declanșată de anumiți factori, la fel cum se întâmplă și în cazul cistitei. Este bine să îi cunoști, pentru a ști să îi eviți:
Acestea fiind zise, este bine să cunoști cauzele care duc la apariția acestor afecțiuni, pentru a ști cum să te ferești de ele.
Factori de risc pentru cistită: Cine este mai predispus
Anumite categorii de persoane sunt mai predispuse decât altele să facă cistite, iar aici ne referim la persoanele care:
În cazul în care ai o predispoziție spre această afecțiune trebuie să ai și mai mare grijă să eviți factorii declanșatori.
Simptome caracteristice ale cistitei: Cum să recunoaștem problema
Înainte de a apela la un medic pentru a afla în mod cert că suferi de cistită, poți urmări și anumite semne care sunt simptomele acestei afecțiuni:
Toate aceste simptome trebuie să îți ofere un semnal de alarmă și să te facă să ceri ajutorul unui specialist pentru a trata la timp o astfel de problemă.
Diagnosticarea cistitei: Cum se stabilește diagnosticul corect
Sursa foto
Pentru un diagnostic acurat trebuie să iei legătura cu un medic. Acesta poate fi urolog, medic generalist sau chiar de familie. Inițial, vei avea o discuție în care vei spune ce simptome ai, după care medicul te va examina pentru a vedea cum ești și din punct de vedere fizic și pentru a vedea ce sensibilitate ai în zona abdominală.
Ce urmează să faci mai departe? O serie de teste de urină, care vor spune exact ce problemă ai, cu ce bacterie ești infectat/ă. Aceste informații vor ajuta medicul să prescrie un tratament corect, eficient, care să dea rapid rezultatele dorite.
În ceea ce privește testele efectuate, de regulă este vorba de sumarul de urină și urocultură. Aceste analize se fac pe baza unor probe de urină pe care trebuie să le lași la un laborator specializat.
În cazul în care medicul crede că este vorba de ceva mai complicat decât o cistită, el poate recomanda și alte investigații precum ecografie, tomografie computerizată sau cistoscopie.
Mergi la medic și urmează-i instrucțiunile întocmai și problema ta va fi rezolvată într-un mod mai simplu și mai eficient.
Tipuri de cistită: Cistită infecțioasă vs. cistită non-infecțioasă
În funcție de cauza din care apare, cistita poate fi de două tipuri:
Este bine să știi ce tip de cistită ai, deoarece tratamentul poate fi diferit.
Complicații potențiale ale cistitei: La ce să avem grijă
Este important ca această afecțiune să fie tratată în mod corespunzător, deoarece în caz contrar poate duce la o formă severă sau cronică.
În primul rând, netratarea cistitei poate duce la infecții renale. Mai exact, cistita poate urca spre rinichi și îi inflamează. Această afecțiune poartă numele de pielonefrită și poate duce la simptome precum dureri severe, febră, vărsături etc.
Totodată, cistita poate duce și la complicații precum recurență. Acest lucru se întâmplă în momentul în care nu se tratează sau înlătură cauza care a dus la apariția ei. Acest lucru poate perturba mult calitatea vieții.
O altă complicație poate fi dată de faptul că se pot forma pietre la rinichi, iar acestea sunt foarte dureroase și mai dificil de eliminat.
Mergi la timp la medic pentru a trata această afecțiune și pentru a nu fi supus/ă apoi unui chin și mai mare.
Tratamente convenționale pentru cistită
În ceea ce privește tratarea cistitei, în momentul în care aceasta este bacteriană, medicul va prescrie antibiotice. Acestea sunt specifice în funcție de rezultatele analizelor. Va trebui să urmezi întocmai indicațiile medicului pentru a trata în totalitate, într-un mod eficient, o astfel de problemă.
Disconfortul și durerea cauzate de cistită pot fi ameliorate cu ajutorul analgezicelor și antiinflamatoarelor, dar și cu antispastice, dacă este vorba de simptome severe.
În cazul persoanelor care suferă te cistită interstițială, medicii pot recomanda și terapie hormonală, deoarece aceasta va ajuta la menținerea sănătății vezicii urinare.
Remedii naturale pentru cistită: Opțiuni alternative și complementare
Persoanele care nu doresc să trateze cistita cu tratamente convenționale pot încerca și variante naturiste. Acestea pot fi de ajutor, dar ar fi bine să fie luate tot sub îndrumarea unui medic. Iată ce poate ajuta:
Dacă urmezi diverse tratamente naturiste și nu observi nici o schimbare, adresează-te unui medic pentru a urma un tratament convențional și pentru a nu risca tot felul de complicații nedorite.
Prevenirea cistitei: Sfaturi pentru menținerea sănătății tractului urinar
Dacă ai suferit vreodată de cistită știi prea bine cât de neplăcut este și cel mai probabil dorești să faci tot ce îți stă în putință pentru a nu mai avea astfel de probleme. Pentru a-ți veni în ajutor, îți vom da câteva sfaturi care îți pot fi utile:
Acestea sunt doar câteva sfaturi simple pe care ți le sugerăm. Ține cont de ele și vei vedea ca totul va fi mult mai bine.
Cistita la femei vs. cistita la bărbați: Diferențe și considerații specifice
Sursa foto
Spuneam la început că această afecțiune poate să apară atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor. Sunt însă câteva aspecte de menționat:
Indiferent de sex, apelează la un medic dacă ai simptomele specifice ale acestei afecțiuni. Orice afecțiune este mai simplu de tratat dacă se acționează la timp.